بخش خبر
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق چهارشنبه ۲۰ دی / ۱۰ ژانویه اعلام کرد که این کشور خواستار خروج سریع و منظم نیروهای نظامی به رهبری آمریکا از طریق مذاکره است ولی موعد نهایی برای آن تعیین نکرده است.
بهگزارش رویترز، السودانی حضور نیروهای نظامی خارجی در عراق را عامل بیثباتی در میان پیامدهای منطقهای جنگ غزه توصیف کرد.
او با تأکید بر اینکه در چارچوب فرآیند تفاهم و گفتوگو باید برای خروج نیروهای خارجی مذاکره کرد، افزود باید چنین مذاکراتی به سرعت انجام شود.
نخستوزیر عراق گفت این کشور اکنون میتواند در برابر تروریسم از خود دفاع کند و باید حاکمیت خود را کاملاً بر اراضی خود برقرار کند و مانع از کشانده شدن عراق به درگیریهای منطقهای شود. السودانی گفت که با شکست گروه «دولت اسلامی» (داعش) در سال ۲۰۱۷ دلیل وجودی نیروهای ائتلاف مدتهاست که پایان یافته است.
محمد شیاع السودانی همچنین افزود پایان حضور نیروهای آمریکایی مانع از تنش بیشتر و اختلافهای امنیتی در عراق و منطقه میشود.
درخواستهای مکرر جناحهای مسلمان شیعه در عراق برای خروج نیروهای ائتلاف بینالمللی بهرهبری ایالات متحده، پس از حملات اخیر آمریکا به گروههای شبهنظامی شدت گرفته است. بسیاری از این گروههای شیعه به ایران نزدیک هستند و شبهنظامیان شیعه بخشی از نیروهای امنیتی رسمی عراق را تشکیل میدهند.
خروج ایالات متحده آمریکا از عراق احتمالاً نگرانی واشنگتن را در مورد نفوذ ایران بر رهبران سیاسی عراق افزایش خواهد داد.
پنتاگون روز دوشنبه اعلام کرد که هیچ برنامهای برای خروج نیروهای خود که به دعوت دولت عراق در این کشور حضور دارند، ندارد.
دولت عراق حملات گروههای مسلح به نیروهای خارجی و هیئتهای دیپلماتیک در این کشور را غیرقانونی و در تعارض با منافع عراق میداند و در همین حال حملات آمریکا به پایگاههای گروههای مسلح، از جمله کشتن مشتاق طالب السعیدی از فرماندهان بلندپایه جنبش النجباء، نزدیک به سپاه قدس ایران را بهعنوان «نقض خطرناک حاکمیت عراق» محکوم میکند.
منتقدان میگویند گروههای مسلح شیعه در عراق، از جمله کتائب حزبالله و جنبش النجباء، از عضویت در نیروهای حشد الشعبی که اکنون به یک نیروی امنیتی دولتی تبدیل شده، بهعنوان پوشش استفاده میکنند. این گروهها هنگام حمله به نیروهای آمریکایی، خارج از زنجیره فرماندهی امنیتی عراق و تحت پرچم «مقاومت اسلامی عراق» عمل میکنند و زمانی که ایالات متحده دست به حملات تلافیجویانه میزند خود را عضو حشد الشعبی مینامند و از افزایش احساسات ضدآمریکایی بهره میبرند.
گروه «مقاومت اسلامی عراق» پس از آغاز جنگ غزه با انتشار بیانیهای گفت که هدف رسمی و اولویتش را اخراج آمریکا از عراق و سوریه قرار داده است و حمله به پایگاهها و نیروهای نظامی آمریکا را پی خواهد گرفت.
درخواستها برای خروج نیروهای ائتلاف از عراق سالهاست که مطرح بوده و تغییر چندانی نکرده است. پارلمان عراق در سال ۲۰۲۰ چند روز پس از ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس و ابومهدی المهندس، یکی از فرماندهان ارشد شبهنظامی عراقی توسط آمریکا در اطراف فرودگاه بغداد، به خروج این کشور رأی داد.
سال بعد، آمریکا پایان مأموریت جنگی خود در عراق و تغییر مأموریت سربازانش به مشاوره و کمک به نیروهای امنیتی عراق را اعلام کرد، اقدامی که در عمل تغییر چندانی نکرد.
جنگ غزه موضوع را دوباره در کانون توجه قرار داد، بهطوری که بسیاری از گروههای عراقی که دولت سودانی را به قدرت رساندند و به تهران نزدیک هستند خواستار خروج نهایی همه نیروهای خارجی شدند، اقدامی که ایران و متحدان منطقهای آن مدتهاست بهدنبال آن هستند.
سیدحسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان، جمعه گذشته در سخنرانی خود گفت حملات آمریکا در عراق باید راه را برای خروج نهایی نیروهای آن از عراق هموار کند و حضور آنها در شمال شرق سوریه را نیز غیرقابل دفاع میکند.
ایالات متحده آمریکا در حال حاضر حدود دو هزار و ۵۰۰ سرباز در عراق دارد.