نسیم روشنایی
محمدعلی سلامت به اتهام «تجاوز به عنف»، در حال ورزش در بلوار ارم شهر همدان دستگیر شد. خبر دستگیری او را حسن خانجانی موقر، دادستان همدان اعلام کرد. خانجانی یکی از مقاماتی است که در برخی از روایتهای مردمی از آزارهای جنسی و تجاوزهای متهم به زنان با خبر بوده است. خبرگزاری تسنیم عکسی نیمتنه از محمدعلی سلامت منتشر کرد و پس از آن بسیاری از خبرگزاریها نام مخفف او را با عکسهایی که ما چهره متهم را نمیبینیم، بهکار بردند.
خبرگزاریها نوشتند: علی سلامت شامگاه دوشنبه ۲۵ دی بهدست ماموران حفاظت اطلاعات دادگستری کل استان همدان با همکاری سربازان گمنام امام زمان دستگیر شد. خانجانی از بازماندگان خواست اسنادی را که علیه این متجاوز در اختیار دارند به دستگاه قضایی ارائه دهند. او گفت: «برای تسریع در روند رسیدگی هر چند که این مرجع قضایی اسنادی دارد اما ضروری است تا خود شاکیان هم مدارکشان را به مراجع قضایی تحویل دهند».
قاضی این پرونده ترکاشوند است. برخی از کاربران شبکههای اجتماعی اهل همدان او را یک قاضی «منصف» نامیدند.
پس از انتشار این خبر برخی شهروندان و زنان همدانی که از سوی محمدعلی سلامت مورد آزار و اذیت جنسی و تجاوز قرار گرفته بودند یا سلامت از آنها کلاهبرداری کرده بود، روبهروی دادسرای همدان تجمع کردند و فیلم اعتراضشان در شبکههای اجتماعی منتشر شد.
https://www.instagram.com/reel/C2NQveiKJrS/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
به گزارش روزنامه اعتماد دستکم سه تن از زنانی که او آنها را فریب داده و به آنها تجاوز کرده خودکشی کردهاند.
در هفتههای گذشته در شبکههای مجازی بهویژه در اینستاگرام، مهرداد ماهر بهتدریج عکسها و روایتهایی از بازماندگان و آشنایان علی سلامت منتشر کرد.
امیر برجیان مسئول پایگاه خبری همدان آنلاین نیز در ویدئویی درباره پرونده محمد علی سلامت پیش از دستگیری سلامت درباره او اطلاعاتی ارائه داد و به افشاگریهای مهرداد ماهر نیز درباره مورد سلامت اشاره کرد. برجیان گفت: «علی سلامت نزدیک به دو دهه در بالاترین سطح تجاوز جنسی کرده است». به گفته برجیان هر دفعه که پای محمد علی سلامت به دادگاه کشیده شده، پس از مدتی آزاد شده است.
Ad placeholder
محمدعلی سلامت کیست؟
محمدعلی سلامت که او را اغلب «علی سلامت» مینامند در ۳۱ مرداد ۱۳۶۰ متولد شده است. او دانشگاه نرفته و پیش از اینکه در داروخانه کار کند در نمایشگاههای خودرو، با پورسانت خودرو معامله میکرده. در یکی از روایتها در اینستاگرام مهرداد ماهر، زنی میگوید هنگامی او بیش از ۱۰ سال پیش در دانشگاه تحصیل میکرده، محمدعلی سلامت که در نمایشگاه خودرو کار میکرده، با همکلاسی او دوست شده بود.
پس از انتشار خبر دستگیری محمدعلی سلامت، برخی اهالی همدان فاش کردند که سال ۸۰ زنی به نام «مریم» که دانشجوی بوعلی همدان بوده و در رشته مهندسی ماشینهای کشاورزی درس میخوانده، توسط سلامت به بهانه ازدواج فریب داده شده است. بهاره شبانکارئیان در گزارشی در روزنامه اعتماد در اینباره نوشت: اهالی همدان در مورد سرنوشت این زن جوان میگویند «مریم پس از اینکه محمدعلی سلامت زندگیاش را تباه کرد، افسرده شد و مدتی بعد خود را حلقآویز کرد». راضی کردن زنان به سکس با وعدهی ازدواج، از مصادیق فریب جنسی است و تجاوز محسوب میشود.
فردی دیگر به اعتماد میگوید محمدعلی سلامت اولین تعرض جنسی خود به زنان را در هفده سالگی آغاز کرده است. اگر این روایت بپذیریم، مشخص میشود که او بیش از دو دهه به زنان تجاوز و آزار جنسی وارد کرده و دستگاه قضایی این گستره وسیع خشونت و آزار جنسی به زنان را نادیده گرفته است.
آیا شما یا یکی از نزدیکانتان تحت تأثیر خشونت جنسیتی قرار گرفتهاید؟ داستان خود را به صورت محرمانه با ما به اشتراک بگذارید.
زمانه مستقلاً قادر به تایید این روایتها نیست.
مهرداد ماهر در گفتوگو با رادیو زمانه درباره محمدعلی سلامت میگوید بسیاری از بازماندگانی که به او مراجعه کردهاند او را به نام مازیار، آرش و غیره میشناسند. به گفته ماهر، علی سلامت در اینستاگرام چندان فعال نبوده و یکی دو اکانت داشته که در حدود ۵۰ نفر او را دنبال میکردند. او از طریق اکانت اینستاگرام خود با برخی زنان بازماندهی تجاوز و آزارش ارتباط داشته است. او گفت:
خانمهایی که با او ارتباط داشتند چند گروه هستند. یک گروه قربانی تجاوزند. گروه دیگر قربانی اخاذی و کلاهبرداری هستند یعنی او با آنها دوست بوده و وعده ازدواج میداده و از آنها سوءاستفاده میکرده.
زنانی نیز جزو دوستان محمدعلی سلامت بودند که سالها با او رابطه دوستی داشتند اما روحشان خبر نداشت که او متجاوز سریالی است. ماهر در این باره میگوید زنی را میشناسد که چندین سال با او دوست بوده و نمیدانسته چه جور آدمی است. این زن پس از افشاگریها و دستگیری سلامت تازه متوجه شده با چه فردی رابطه داشته است.
در کانال اینستاگرامی ماهر مردانی که او را میشناختند در توصیف وجهه زنباره شخصیت سلامت میگویند او با زنان بسیاری همبستر میشد و این یکی از موضوعهایی بود که در میان جمع مردانه به آن افتخار میکرد.
محمدعلی سلامت با حسن خانجانی موقر چه ارتباطی داشت؟
در شبکههای اجتماعی به ارتباط خاصی میان محمدعلی سلامت و خانجانی اشاره شده است. خانجانی موقر تا خرداد سال ۱۳۹۸ معاون آمار و فناوری اطلاعات دادگستری همدان بود و از ۳۰ خرداد همان سال به منصب دادستان عمومی و انقلاب همدان ارتقا یافت.
در یک روایت که در ویدئویی در شبکههای اجتماعی منتشر شده، راوی مدعی است دادستان همدان، خانجانی، پرونده زنانی که مهریه گرفته بودند را به محمدعلی سلامت میداده و او از این طریق از زنان اخاذی میکرده است.
مهرداد ماهر این ادعا را تکذیب میکند. به گفته او خانجانی، دادستان همدان در این موارد به سلامت کمک نکرده است. دو، سه تن از بازماندگان به مهرداد ماهر گفتهاند که «محمد علی سلامت با خانجانی در ارتباط بود و با او صحبت میکرد و در مورد مسائل زنهایی که سلامت برایشان جور کرده بود حرف میزد. در واقع سلامت برای خانجانی دختر جور میکرده».
با توجه به روایتهای زنان و آشنایان سلامت که در اینستاگرام ماهر منتشر شدهاند، محمدعلی سلامت برای تعدادی از قاضیها در نقش واسطه به آنها زنانی را معرفی میکرده است.
رادیو زمانه بهطور مستقل مدرکی برای اثبات این ادعا ندارد.
Ad placeholder
آیا قاضیها هم در تداوم تجاوز و کلاهبرداری او سهیم بودهاند؟
در روایتهای اینستاگرام چند قاضی نیز جزو گروهی عنوان شده که سبب شدهاند محمدعلی سلامت به تجاوز و اخاذی ادامه دهد و آن را تسهیل کردهاند. یکی از راویان در اینستاگرام نام دو قاضی را میبرد: قاضی زارع و یک قاضی که راوی نامش را نمیداند. این پرسش را از مهرداد ماهر پرسیدم و او آن تایید کرد اما هیچ نامی از قاضیها نبرد و گفت:
بعضی از قضات دادگاه خانواده در اجرای احکام به او اطلاعات میدادند. مثلا میگفتند فلان فرد مهریه گرفته یا در آستانه طلاق است. من قربانیانی دارم که خودشان میگویند که علی سلامت را در دادگاه خانواده برای اولین بار ملاقات کردند. به محض اینکه زنان از در دادگاه خارج شدند دیدند که سلامت با ماشین بیام و، پارک کرده و گویا منتظرشان بوده. یعنی به نظر میرسد که بهنوعی به علی سلامت خبر میدادند که قربانی اینجاست، خودت را برسان. یعنی برایش کیس جور میکردند.
از مهرداد ماهر خواستم که سندی ارائه کند تا بتوان اطمینان داشت که آیا قاضیها مشارکت کردند و اگر آری، نام آنها چیست. پاسخ او به زمانه این بود اگر حفاظت دادگستری مدارکی داشت تا امروز قضات فاسد را دستگیر میکرد و ادامه داد:
مواردی را من سراغ دارم که دوستان صمیمیاش با سلامت میرفتند درب خانه قضات. یکی از خانمهایی که هفت سال با او دوست بوده و نمیدانسته چهجور آدمی است با او جاهای مختلفی مثلا پیش خانه قاضیها میرفته که سلامت بهشان رشوه بدهد. ما با توجه به این موارد متوجه شدیم که چنین مشارکتی وجود داشته و همکاری برخی از قضات قطعی است. در حالا حاضر یک تیم از تهران از دادسرای انتظامی قضات به همدان رفتهاند و برکناری تعدادی از قاضیها قطعی شده است.
این ادعا در گزارشی دیگر به نقل از یک راوی دیگر نیز تایید میشود. فردی آگاه در یک گزارش ایران وایر درباره فساد در دستگاه قضایی میگوید: «شکایتهایشان بینتیجه میماند و زندگیشان تباه شده بود. هر زنی که علیه او شکایت کرد، چون قضات با او تماس میگرفتند و هویت شاکی را فاش میکردند، او هم خیلی راحت شاکیان را تهدید میکرد و میترساند و به همین دلیل، هیچ شکایتی در طول این سالها به نتیجه نرسید».
این فرد آگاه یکی از چهرههای نیروی انتظامی مرتبط با این متهم به موارد متعدد آزار و تجاوز در همدان را «سرهنگ بهگذر» معرفی کرده و میگوید به جز او، «قاضی آیت شهبازی» از قضات سابق شعبه ۱۰۸ همدان نیز در انصراف شاکیان نقش کلیدی داشتهاند.
سرهنگ فرامرز بهگذر که جانشین فرمانده انتظامی استان همدان بود در ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ به سمت جانشین پلیس آگاهی ناجا دست یافت.
قاچاق دارو و مالکیت داروخانه
افزون بر اتهام تجاوز یکی از اتهامهایی که در رسانههای مختلف به محمدعلی سلامت وارد میکنند، فروش غیرقانونی دارو از جمله قرصهای سقط جنین است که اخیرا فروششان در ایران ممنوع شده است. همچنین برخی نوشتهاند که او مالک یک داروخانه است. پس از جستوجو متوجه شدم داروخانهای که در چهارراه خواجه رشید است و محمدعلی سلامت را مالک او میدانند، داروخانه «فارابی» است. مهرداد ماهر نام این داروخانه را تایید کرد و گفت علی سلامت مالک داروخانه نبود بلکه پدرش مالک زمین داروخانه بود. او افزود:
پدرش داروساز نیست بلکه ملکی داشته در چهارراه خواجه رشید. دو داروساز به نام «دکتر افشاری و دکتر شوشتری» که در همدان انسانهای بسیار شریفی هم هستند، مجوز را فراهم کرده بودند و با پدر سلامت شراکتی داروخانه راه انداختهبودند. سهم سود را هم تقسیم میکردند. سه دنگ را سلامت میبرد که صاحب ملک بود و سه دنگ دیگر را دکترهای داروساز. پدر علی سلامت اما پشت دخل داروخانه میایستاد و کارهای غیرقانونی را او انجام میداد، ترامادول، متادون، ب ۲ و قرصهای سقط جنین که اخیرا پس از ممنوعیت بیشتر فروخته میشد.
به گفته ماهر محمدعلی سلامت هم وقتی بزرگتر شده بود به داروخانه میرفت و مانند پدرش این داروها را بهطور غیرقانونی میفروخت. ماهر با بیان اینکه دکتر افشاری و شوشتری آدمهای قانونمندی بودند و متوجه شده بودند که پدر و پسر بیقانونی میکنند و اختلاف پیدا کرده بودند گفت: «دو دکتر داروساز زمانیکه محمدیوسف سلامت، پدر محمدعلی مرد، آنها بهانه کردند و ملک را تخلیه کردند و از سلامتها جدا شدند و رفتند جایی دیگری پشت شهرداری مرکزی به نام دراگ استور فارابی را راهانداختند».
محمدعلی سلامت از طریق فروختن قرصهای سقط جنین نیز برخی از قربانیانش را انتخاب میکرد. در گزارشی که در روزنامه اعتماد منتشر شده منبعی آگاه به این روزنامه گفت:
« م . س» با سوءاستفاده از زنانی که متاهل بودند و بدون اجازه همسر و پزشک قصد سقط جنین داشتند یا دخترانی که به واسطه رابطه نامشروع باردار شده بودند و میخواستند سقط جنین کنند با آنها قرار میگذاشته و آنجا به بهانههای مختلف قربانی را به مکانی دیگر میکشانده و مورد آزار و اذیت جنسی قرار میداده…
Ad placeholder
رابطه پدر محمدعلی سلامت با دادگستری، کارچاقکنی؟
پدرش کارمند اداره غله در همدان بود. این شرکت غله در دوران جنگ کوپنهای آرد توزیع میکرد. این گفته یکی از راویان در اینستاگرام درباره سابقه پدر محمدعلی سلامت است. مهرداد ماهر هم این گزاره را تایید کرد و گفت که از طریق جستوجو از همکارهای قدیمیاش در این شرکت، مطمئن شده که پدرش از شرکت دزدی میکرده، یعنی در انبار وزن آرد را دستکاری و بهنوعی احتکار میکرده. در نهایت محمدیوسف سلامت به خاطر فروش از انبارهای شرکت لو رفت و حکم انفصال از خدمت گرفت و به زندان رفت.
گزارش ایران وایر به نقل از «یک منبع آگاه» این گفته را تایید میکند. به گفته این راوی «پدر محمدعلی سلامت مقدار زیادی آرد احتکار کرده بود که کشف شد و بهخاطر همین به زندان افتاد و محکوم به اعدام شد، اما با رشوه و نفوذی که داشت در نهایت حکم نقض و آزاد شد».
مهرداد ماهر در ادامه به زمانه گفت که پدر محمدعلی سلامت همچنین کارچاقکن دادگستری بود و توضیح داد:
افرادی به پدر و پسر مراجعه میکردند و میگفتند مثلا پرونده ما در شعبه هفت بازپرسی یا شعبه ۱۰۷ کیفری یا ۱۷ تجدیدنظر است. آنها به پدر و پسر رشوه میدادند و میخواستند که پروندهشان را دستکاری شوند. آنها با ارتباطهایی که با قضات داشتند پرونده را عوض میکردند.
زمانه قادر نیست بهطورمستقل ارتباط محمدیوسف سلامت و محمدعلی سلامت با قضات و مقامهای نیروی انتظامی را چه از منظر کارچاقکنی و چه از منظر اخاذی از زنان تایید کند.
آیا شما یا یکی از نزدیکانتان تحت تأثیر خشونت جنسیتی قرار گرفتهاید؟ داستان خود را به صورت محرمانه با ما به اشتراک بگذارید.