بخش سیاست
نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا پنجشنبه ۷ تیر / ۲۷ ژوئن میان دونالد ترامپ و جو بایدن آغاز شد. در این مناظره ۹۰ دقیقهای، که از شبکه «سیانان» پخش شد هیچ تماشاگری حضور نداشت.
در تاریخ آمریکا این اولین باری بود که مناظرهای بین یک رئیس جمهوری سابق و رئیس جمهوری فعلی برگزار شد.
مناظرهای غریب
در مناظره پنجشنبه شب ترامپ مدعی شد اگر او در کاخ سفید بر سر کار بود هیچ وقت جنگ اوکراین رخ نمیداد و حماس نیز به اسرائیل حمله نمیکرد. در جایی دیگر بایدن گفت که در زمان ترامپ جمهوری اسلامی ایران به سربازان آمریکایی حمله کرد. ترامپ نیز گفت که جلوی تمام معاملات جمهوری اسلامی را گرفته بود و ایران پولی برای کمک به حماس نداشت. بایدن ترامپ را بدترین رئیس جمهوری تاریخ آمریکا نامید و او را تهدیدی برای دموکراسی دانست. ترامپ نیز به شدت از سیاستهای اقتصادی و مهاجرتی بایدن انتقاد کرد. بایدن ۸۱ ساله و دونالد ترامپ که ۷۸ سال دارد بر سر رشتهای از مسائل متعدد سیاست خارجی و داخلی با هم مناظره کردند. اما آنچه از مناظره دیشب باقی ماند توجه به سن و سال و هوشیاری نامزدها به ویژه جو بایدن نامزد دموکراتها بود. هر دو نامزد از جمله مسنترین نامزدهای ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا به حساب میآیند.
پیامد مناظره
پس از مناظره، دموکراتها از این مناظره و عملکرد ضعیف بایدن وحشتزده به نظر میرسیدند. بایدن فقط لازم بود جلوی دوربین حاضر شود و عملکردی معمولی از خود نشان دهد، اما در عوض دچار لکنت میشد و گاه رشته کلام از دستش خارج میشد. در برخی موارد حتی دنبال کردن سخنان او برای مخاطب دشوار بود و در یک مورد در میانه کلام فراموش کرد که اصلاً چه میخواهد بگوید.
اما اکنون فقط پنج ماه تا نوامبر و تاریخ برگزاری انتخابات مانده و دموکراتها بر روی برگه نام بایدن را به عنوان نامزد دارند.
در رسانههای اجتماعی، دموکراتها و برخی چهرههای مطرح نارضایتی خود را از مناظره به شکل خفیفی نشان دادند و برخی نیز سکوت پیشه کردند.
در خفا اما دموکراتها نارضایتی و وحشت خود را بیشتر نشان دادند. یکی از نمایندگان دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا به شرط ناشناس بودن به روزنامه “یو.اس.ای تودی” گفت: «ترامپ دروغ گفت و بایدن تماماً دفاعی بازی میکرد.»
یک عضو دیگر کنگره از حزب دموکرات که او هم حاضر نشد نامش به صورت علنی برده شود به همین روزنامه گفت که باید به شکل خصوصی با بایدن صحبت شود و او را راضی کرد تا اجازه دهد فرد دیگری از حزب نامزد شود.
همین نماینده کنگره گفت که پس از یک ساعتِ اول دیگر دوام نیاورد و تلویزیون را خاموش کرد:
کافی نیست که شما آدم خوب و صادقی باشید و مواضع درست داشته باشید. شما باید بتوانید مردم را قانع کنید، از ارزشهایتان با شدت و به طور واضح دفاع کنید و بتوانید در مقابل آدمهای دروغگو و زورگویی مثل ترامپ بایستید تا بتوانید رهبری سکان کشور را در دست گیرید.
اما دموکراتها هر چند وحشتزده و ناراضی اما در محیط عمومی خود را از تکوتا نینداختند و سعی در حفظ ظاهر داشتند.
نمونه آن توییتهای اکانت رسمی حزب دموکرات بود که ترامپ را دروغگو و بایدن را پیروز میدان میخواند.
در این توییت بالای عکس خندانی از بایدن نوشته شده بود: «برنده مناظره امشب»
در ادامه عکسالعملهای رسمی مشاوران بایدن مدعی شدند که بایدن تنها کسی است که یک بار ترامپ را شکست داده و باز هم این کار را خواهد کرد.
چاره کار دموکراتها چیست؟
دموکراتها مسئله تغییر بایدن با نامزد دیگری را دور از نظر ندارند. اما این کاری ساده نیست و شاید حتی به لحاظ عملی و مسائل فنی ناممکن باشد.
گزینه دموکراتها
دموکراتها از نظر نامزد محتمل چندان هم بیبضاعت نیستند و چندین نفر را آماده در صف دارند.
محتملترین گزینه کاملا هریس، معاون فعلی ریاست جمهوری آمریکاست. خانم هریس ۵۹ سال دارد و هر چند در نظرسنجیها محبوبیت چندانی ندارد، اما آسانترین گزینه برای دموکراتهاست. اگر بایدن تصمیم به استعفا بگیرد یا فوت کند خانم هریس به طور خودکار جایگزین او میشود.
نام مطرح دیگر گوین نیوسام ۵۶ ساله است. نیوسام فرماندار کالیفرنیاست و در محافل از او بهعنوان جایگزین مناسبی برای بایدن نام برده میشود.
نام جی پی پریتزکر، فرماندار ۵۹ ساله ثروتمند ایلینوی و گرچن ویتمر ۵۲ ساله که فرماندار میشیگان است نیز برای جایگزینی بایدن مطرح شده اما باز به پرسش اصلی باید بازگشت که آیا این کار ممکن است و چگونه؟
سوال دشوار: چگونه باید از بایدن عبور کرد؟
عبور از بایدن و معرفی فرد دیگری بهعنوان نامزد دموکراتها تقریباً محال است و دلیل آن نبود عزم کافی یا عدم تمایل حزبی نیست، بلکه دشواریهای عملی است.
«نمایندههای انتخاباتی» یا (delegates) به بایدن بهعنوان نامزد متعهد هستند و نمیتوان نام بایدن را خط زد و اسم دیگری را به جای او نوشت.
ایالتها پیش از این رقابتهای مقدماتی را برگزار کردهاند. مقررات حزب دموکرات «نمایندههای انتخاباتی» را وادار میکند که تا زمان کنوانسیون ملی حزب از بایدن حمایت کنند مگر اینکه بایدن خود بخواهد از رقابتها کنار رود که دستکم در حال حاضر بسیار بعید به نظر میرسد.
پنجشنبه شب و پس از پایان مناظره بایدن به طرفدارانش گفت: «بیایید ادامه دهیم». لاورن هیت، سخنگوی کارزار انتخاباتی بایدن نیز روز جمعه آشکارا گفت: «البته که او از دور رقابت کنار نخواهد رفت.»
کنوانسیون و قوانین آن در کنترل احزاب سیاسی هستند. کمیته ملی حزب دموکرات اینک میتواند با تشکیل یک گردهمایی پیش از کنوانسیون که قرار است ماه اوت آغاز شود قوانین و مقررات را تغییر دهد، اما احتمال آن اگر بایدن اصرار بر ماندن داشته باشد، بسیار ضعیف است. بر اساس قانون فعلی:
«نمایندههای انتخاباتی» یا (delegates) که قرار است در کنوانسیون شرکت کنند باید به نامزد حزب متعهد باقی بمانند.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۱۵ آبان ۱۴۰۳ / پنجم نوامبر ۲۰۲۴ برگزار میشود.