از توافقی که حماس پذیرفته، چه می‌دانیم؟

بخش سیاست

اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس دوشنبه ۱۷ اردیبهشت اعلام کرد که این گروه با توافق آتش‌بس پیشنهادی قطر و مصر موافقت کرده است.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل در بیانیه‌ای پس از انتشار این خبر اعلام کرد که مفاد آتش‌بس مورد قبول حماس با شروط اسرائیل سازگار نیست و گفته نمایندگانی به قطر اعزام خواهد کرد تا در مذاکرات برای آتش‌بس در غزه شرکت کند.

این بیانیه کوتاه همچنین اعلام کرد که کابینه‌ی جنگ اسرائیل با ادامه عملیات نظامی در رفح موافقت کرده است.

پس از اعلام خبر توافق حماس، اسرائیل بار دیگر به شهر رفح در جنوب نوار غزه حمله کرد.

The Israeli warplanes continue bombing east of Rafah. pic.twitter.com/AG6zcxX4aU

— Eye on Palestine (@EyeonPalestine) May 6, 2024

ساعاتی پیش از توافق حماس با آتش‌بس، اسرائیل خواستار خروج حدود ۱۰۰هزار نفر از شرق شهر رفح شده بود؛ آخرین بخش نوار غزه که هنوز شاهد یورش زمینی ارتش اسرائیل نبوده است.

حماس پیشنهاد آتش‌بس مصر و قطر را پذیرفت

جامعه بین‌الملل پیش از این بارها نسبت به حمله زمینی به رفح که حدود ۱,۵ میلیون آواره جنگ را در خود پناه داده، هشدار داده است.

انتشار خبر توافق حماس با آتش‌بس باعث شادی مردم در نوار غزه شده است.

مقام‌های ناشناس اسرائیلی تا کنون به خبرگزاری‌های مختلف گفته‌اند که توافق مورد پذیرش حماس در چارچوب توافق مورد نظر اسرائیل نیست و حتی آن را «فریبی» از سوی حماس توصیف کرده‌اند. اما این توافق چه در بر دارد؟

Ad placeholder

از توافق چه می‌دانیم؟

گروه حماس نسخه‌ای از توافق را به شبکه‌ی خبری «الجزیره» نشان داده است. بر اساس این نسخه، توافق سه مرحله دارد و هر مرحله شش هفته به طول می‌انجامد.

مرحله‌ی اول، توقف موقت درگیری‌ها بین اسرائیل و حماس و عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی به شرق، دور از مناطق پرجمعیت نوار غزه، و به سمت مرزهای اسرائیل و این باریکه‌ی تحت محاصره را پیش‌بینی می‌کند. جنگنده‌ها و پهپادهای اسرائیلی نیز باید هر روز ۱۰ ساعت و در روزهایی که گروگان‌ها و اسیران اسرائیلی آزاد می‌شوند، ۱۲ ساعت از پرواز بر فراز غزه دست بردارند.

حماس به تدریج ۳۳ اسیر و گروگان را آزاد می‌کند؛ چه آنهایی که هنوز زنده‌اند و چه جسدهای آنهایی که کشته شده‌اند. این گروگان‌ها شامل زنان، افراد بالای ۵۰ سال، بیماران یا همه‌ی افراد زیر ۱۹ سال که سرباز نیستند، می‌شوند.

به ازای هر غیرنظامی زنده اسرائیلی که حماس آزاد کند، اسرائیل ۳۰ زندانی فلسطینی و به ازای هر سرباز زن اسرائیلی که حماس آزاد کند، اسرائیل ۵۰ فلسطینی را آزاد خواهد کرد.

کارشناسان چه می‌گویند؟

شماری از کارشناسان رسانه‌ای بر این باورند که پذیرفتن این توافق می‌تواند به معنای پایان دوران زمامداری بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل باشد و بنابراین، مانع بر سر اجرایی‌شدن آن را جدی ارزیابی می‌کنند. با وجود این، آنها خاطرنشان می‌کنند که اعتراضات اخیر دانشجویی در ایالات متحده آمریکا در سال انتخابات، دولت جو بایدن را تحت فشار قرار داده تا جلوی حمله زمینی به رفح را بگیرد.

عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی به غیرنظامیان آواره فلسطینی امکان بازگشت تدریجی به خانه‌هایشان را خواهد داد. به علاوه، بر اساس توافق، بازسازی غزه نیز در همین مرحله آغاز می‌شود و محموله‌های کمکی جریان می‌یابند و اونروا و دیگر سازمان‌های امدادرسان قادر به کار خواهند بود.

در مرحله‌ی دوم توافق، عملیات نظامی به طور کامل خاتمه می‌یابد و عقب‌نشینی اسرائیل از غزه کامل می‌شود. همچنین بار دیگر زندانیان مبادله می‌شوند. این بار مردان اسرائیلی از جمله سربازان اسیر در غزه آزاد خواهند شد. هنوز شمار زندانی‌های فلسطینی که قرار است در ازای آنها آزاد شوند، مشخص نیست.

مرحله‌ی سوم شامل مبادله‌ی باقی زندانیان و گروگان‌ها و اسیران از جانب هر دو سو خواهد شد. این مرحله همچنین یک برنامه‌ی سه تا پنج ساله‌ی بازسازی برای غزه و نیز مهم‌تر از همه، پایان محاصره‌ی این باریکه را پیش‌بینی می‌کند.

Ad placeholder

0 FacebookTwitterPinterestEmail

پیام بگذارید

پیام

گالری

ما را دنبال کنید! ​

تماس

  Copyright © 2023, All Rights Reserved Payaam.net