بخش سیاست
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحدهی آمریکا، سهشنبه ۹ ژوئیه / ۱۹ تیر هنگام استقبال از رهبران ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) در واشنگتن دیسی دوباره بر حمایت خود از اوکراین پافشاری و اعلام کرد که دهها سیستم جدید دفاع هوایی به کییف میفرستد.
به گزارش خبرگزاری الجزیره، بایدن که از روی صفحهی نمایش دستگاه متننما میخواند، « با صدایی محکم و قوی» گفت که ناتو «قویتر از همیشه در تاریخ خود است» و در ادامه این را اتفاق خوبی خواند «زیرا این لحظه از تاریخ نیازمند قدرت جمعی ماست».
بایدن در بخشهای دیگری از صحبتش گفت که «خودکامگان میخواهند نظم جهانی را سرنگون کنند» و «گروههای تروریستی» همچنان به طراحی «نقشههای شرورانه» ادامه میدهند. او همچنین ادامه داد که در اروپا، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به دنبال «پاککردن اوکراین از نقشه» است. بایدن افزود:
اما اشتباه نکنید، اوکراین میتواند و خواهد توانست پوتین را متوقف کند … به ویژه با حمایت کامل و جمعی ما…. و آنها حمایت کامل ما را دارند.
رئیسجمهور آمریکا همچنین اقدامات عمدهای را که واشنگتن و دیگر کشورهای ناتو قرار است برای تقویت دفاع هوایی اوکراین انجام دهند، اعلام کرد. او گفت که آمریکا، آلمان، هلند، رومانی و ایتالیا تجهیزات لازم برای پنج سیستم دفاع هوایی استراتژیک دیگر را به اوکراین خواهند داد:
Ad placeholder
در ماههای آینده، ایالات متحده آمریکا و شرکای ما قصد دارند دهها سیستم دفاع هوایی تاکتیکی دیگر به اوکراین بدهند…. در کل، اوکراین صدها رهگیر دیگر در طول سال آینده دریافت خواهد کرد، که به حفاظت از شهرهای اوکراین در برابر موشکهای روسی و نیز به سربازان اوکراینی در خط مقدم کمک خواهد کرد.
این مهمترین سخنرانی عمومی جو بایدن پس از عملکرد ضعیفش در مقابل رقیب جمهوریخواهش دونالد ترامپ در مناظرهی ۲۷ ژوئن / هفتم تیر بود. به نوشتهی الجزیره، بایدن، که تاکنون درخواستها برای کنارهگیری از رقابت ریاست جمهوری را رد کرده، بازسازی اتحادهای سنتی در خارج از کشور را محور سیاست خارجی خود قرار داده است. او در این مسیر کوشیده است بر تعهد خود به ناتو تأکید کند و در عین حال به رأیدهندگان نشان دهد که ترامپ در صورت بازگشت به کاخ سفید به این اتحاد پشت خواهد کرد.
رابرت هانتر، سفیر سابق آمریکا در ناتو به الجزیره گفت: «بسیاری از رهبران ناتو نگرانی زیادی در مورد بازگشت احتمالی ترامپ دارند…. آنها واقعاً دوست دارند هر کسی به جز ترامپ رئیسجمهور باشد.»
دونالد ترامپ مکرراً از اعضای ناتو به خاطر اینکه به ادعای او نتوانستهاند به هدف مورد توافق تخصیص حداقل دو درصد از تولید ناخالص داخلی برای مصارف دفاعی پایبند بمانند انتقاد کرده است. او در فوریهی سال جاری هشدار داد که «روسها را تشویق میکند تا هر چه دلشان میخواهد با کشورهایی که این اهداف را برآورده نمیکنند، انجام دهند.»
هانتر گفت که مشخص نیست آیا سخنرانی بایدن برای آرامکردن نگرانیهای اروپاییها در مورد قدرت او کافی بوده است یا خیر. او در این رابطه افزود:
روشن بود بایدن بهخوبی تمرین کرده. او متن را خوب خواند. مضمون متن خوب بود و انرژی زیادی داشت. این نوع رهبری لازم است در این اتحاد وجود داشته باشد، اما نمیدانم آیا اینها کافی است تا نظرات [رهبران ناتو] را تغییر دهد.
در همین حال، خبرگزاری رویترز از قول یک دیپلمات اروپایی نقل کرده که آسیب ناشی از عملکرد بایدن در مناظره «بهسختی قابل جبران است.» این دیپلمات با بیان اینکه «ما نمیدانیم که او چطور میتواند بعد از مناظره[ ۲۷ ژوئن] بازگردد» افزود سخنرانی سهشنبه نشانهای از استقامت بایدن نیست زیرا برنامهریزی شده بود. او همچنین گفت که «نمیتوانم تصور کنم بایدن چهار سال دیگر در رأس آمریکا و ناتو باشد».
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز از قول چندین مقام آمریکایی نقل کرده که هرچند رئیسجمهور آمریکا درک قویای از مسائل گستردهتری مانند تهاجم روسیه به اوکراین نشان داده است، در موارد خاص و اقدامات تدریجی که کشورها یا گروهها ممکن است در مورد این درگیریها انجام دهند، «گاهی آشفته» به نظر میرسد. با اینهمه، این مقامات گفتند که حداقل در حال حاضر بحران اعتماد به وضعیت ذهنی عمومی بایدن وجود ندارد.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، سهشنبه پیش از ترک برلین به مقصد واشنگتن دیسی برای اجلاس گفت که هیچ نگرانی در مورد سلامت بایدن ندارد. شولتس گفته بود: «از بسیاری از گفتگوهایی که با رئیسجمهور آمریکا داشتهام، میدانم که او این اجلاس را بسیار خوب و دقیق آماده کرده است.»
انتظار میرود که گردهمایی رهبران ۳۲ کشور ناتو به اضافهی شرکای آسیا و اقیانوسیه این نهاد یعنی استرالیا، ژاپن، نیوزیلند و کره جنوبی و همچنین اوکراین، یکی از آخرین حضورهای بایدن در یک مجمع بینالمللی پیش از انتخابات آمریکا باشد. همچنین احتمال دارد که بایدن روز پنجشنبه با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین دیدار کند و یک کنفرانس خبری تکنفری برگزار کند که بخشی از آن برای آرامکردن نگرانیها در مورد صلاحیت او برای تصدی این مقام است.
زلنسکی نیز در این رابطه گفت که او برای «تضمینهای امنیتی بیشتر» از جمله «سلاحها و منابع مالی و حمایت سیاسی» در اجلاس ناتو مبارزه خواهد کرد.
اوکراین در نهایت میخواهد به ناتو بپیوندد تا در برابر حملات آیندهی روسیه از خود محافظت کند، اما تمامی اعضای این اتحاد نظامی باید افزودن عضو جدید را تأیید کنند. به نوشتهی الجزیره، برخی از این اعضا از تحریک روسیه و احتمال یک درگیری مستقیم با این کشور هراس دارند.
الجزیره همچنین به نقل از «گزارشهای رسانهها» مینویسد که رهبران ناتو بار دیگر از ارائهی جدول زمانی تضمینی برای ورود اوکراین به این اتحاد خودداری خواهند کرد، اما به زلنسکی چیزی تحت عنوان «پُلِ عضویت» ارائه خواهند کرد که قرار است وظایف خاصی از جمله اصلاحات دولتی، اقتصادی و قوانین را که اوکراین باید برای پیوستن به ناتو انجام دهد، تعیین کند. با اینهمه، انجام این مراحل کافی نخواهد بود. این اتحاد قبلاً گفته است که تا زمانی که درگیری با روسیه حل نشود، عضو جدیدی را نخواهد پذیرفت.