توافق شورشیان میانمار با حکومت نظامی بر سر آتش‌بس

بخش سیاست

اتحاد شورشیان مستقر در شمال میانمار که حدود سه سال است با دولت نظامی برآمده از کودتا می‌جنگند اعلام کرد که در جریان گفت‌وگوها با میانجی‌گری چین با برقراری آتش‌بس موافقت کرده است.

به گزارش رویترز، این توافق در حالی صورت گرفته که چندین ماه عملیات تهاجمی شورشیان منجر به تضعیف حکومت نظامیان شده است.

ارتش میانمار که در سال ۲۰۲۱ دولت انتخابی آنگ سان سوچی را ساقط کرد، از آن زمان در حال جنگ با ائتلافی از ارتش‌های متعلق به اقلیت‌های قومی بوده است و در اواخر ماه اکتبر ۲۰۲۳، کنترل خود را بر مناطق آنان از دست داد.

بخش عمده منازعات به‌ویژه در مرزهای شمالی میانمار با چین متمرکز بودند.

حملات شورشیان در ماه‌های اخیر، که با همراهی یک دولت تحت هدایت غیرنظامیان صورت گرفتند، بزرگترین چالش حکومت نظامی در میدان نبرد از زمان کودتا به این‌سو بوده است و به نوشته رویترز، چین را نسبت به اخلال‌های بالقوه در حوزه تجارت مرزی و ظهور بحران پناهجویان در آن منطقه نگران کرده است.

یکی از رهبران شورشیان روز جمعه ۱۲ ژانویه به رویترز گفت که «اتحاد برادری سه‌گانه» (نام ائتلاف شورشیان) و ارتش توافق کرده‌اند که «بدون پیشروی بیشتر آتش‌بس برقرار کنند.»

این شخص که نخواسته نامش فاش شود، می‌افزاید:

در طرف ما، توافق مستلزم امتناع از حملات تهاجمی به اردوگاه‌ها یا شهرهای دشمن است. در طرف ارتش، توافق مستلزم امتناع از حملات هوایی و بمباران یا استفاده نکردن از تسلیحات سنگین است.

وزیر خارجه چین نیز جمعه اعلام کرد که گفت‌وگوهای صلح چهارشنبه و پنجشنبه در شهر کانمینگ چین صورت گرفته است و «دو طرف موافقت کردند که فوراً به جنگ خاتمه دهند.»

به گفته مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، طرفین همچنین وعده دادند که به ساکنان مناطق مرزی با چین آسیب نرسانند. او می‌افزاید: «چین امیدوار است دو طرف درگیر در میانمار صادقانه توافق آتش‌بس را پیاده کنند و قیود حداکثری اعمال کنند.»

Ad placeholder

پکن همچنین ماه گذشته گفته بود که دو طرف بر سر آتش‌بس موقت و ادامه گفت‌وگوها به توافق رسیدند. اما جنگ در ایالت شمالی شان و برخی دیگر مناطق میانمار ادامه یافت و شورشیان هفته گذشته کنترل شهر تجاری مهم لاوکای در مرز چین را به دست آوردند.

در ماه‌های اخیر بیش از ۳۰۰هزار نفر در میانمار آواره شده‌اند. این رقم، بنابر تخمین سازمان ملل متحد، از آغاز کودتا تاکنون بیش از دو میلیون نفر بوده است.

از زمان کودتای ژنرال‌ها در ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ / یکم فوریه ۲۰۲۱، میانمار در هرج‌ومرج و خشونت فرو رفته است. آنگ سان سوچی، برنده جایزه صلح نوبل و برنده انتخابات قبلی در میانمار، با کودتای نظامیان که نتیجه انتخابات را به‌رسمیت نشناختند، برکنار و زندانی شد و پس از آن اعتراض‌های گسترده مردم با سرکوب و خشونت گسترده ارتش روبه‌رو شد. به‌گفته دولت نظامی میانمار از زمان کودتا تاکنون بیش از پنج هزار نفر کشته شده‌اند.

با این‌همه، دولت عزل‌شده آنگ سان سوچی نیز در زمینه حقوق بشر کارنامه مثبتی نداشته است. ارتش میانمار در سال ۲۰۱۷، زمانی که سوچی ریاست دولت میانمار را در دست داشت، با حمله به روستاهای مسلمان‌نشین منطقه روهینگیا در غرب میانمار و آتش‌زدن خانه‌ها سبب کشته‌شدن تعداد زیادی از مسلمانان میانمار و فرار بیش از ۷۰۰هزار روهینگیایی به کشور همسایه یعنی بنگلادش شد. در جریان این رویداد گزارش‌های متعددی از کشتار دسته‌جمعی و تجاوز در مقیاس وسیع منتشر شد. مسلمانان روهینگیایی آواره در بنگلادش نیز هدف حملات نژادپرستانه مسلمانان آن کشور قرار گرفته و در شرایط زیستی اسف‌باری نگه داشته می‌شوند.

0 FacebookTwitterWhatsappTelegramEmail

پیام بگذارید

پیام

گالری

ما را دنبال کنید! ​

تماس

  Copyright © 2023, All Rights Reserved Payaam.net