بخش خبر
کارگران شهرداری ایلام در سالهای اخیر با تأخیر در پرداخت دستمزد و اخراج مواجه شدهاند تا حدی که شهریورماه گذشته (۱۴۰۲) یک کارگر شهرداری در پی معوقات مزدی اقدام به خودکشی کرد. اکنون کارگران شهرداری ایلام در جریان اختلاف مالی شهرداری و تامین اجتماعی، با از دست دادن حق دسترسی به خدمات درمانی باز هم قربانی میشوند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) از قول یک منبع آگاه کارگری در خصوص عدم پرداخت حق بیمه از سوی شهرداری ایلام گفت: «اداره تامین اجتماعی ایلام به دلیل بدهیهای مالی شهرداری به تامین اجتماعی از تمدید اعتبار درمان کارگرانی که نیازمند خدمات هستند، خودداری کرده است».
یکی از کارگران خدماتی شهرداری ایلام در گفتگو با ایلنا گفت که اداره تامین اجتماعی برای اینکه بدهی شهرداری را تسویه کند از ارائه خدمات بیمه به کارگران خودداری میکند که این اقدامی خلاف قانون است، چرا که «این کارگران بین ۱۰ تا ۱۵ سال است که به سازمان تامین اجتماعی حق بیمه پرداخت میکنند.»
از میزان بدهیهای بیمهای شهرداری به سازمان تامین اجتماعی اطلاعی در دست نیست. بر اساس گفتههای کارگر خدماتی شهرداری ایلام به نظر میرسد که شهرداری علاوه بر اینکه مطالبات کارگران را نپرداخته از پرداخت حق بیمه کارگران به تامین اجتماعی نیز سر باز زده است:
من و همکارانم درست است که بابت برخی مطالبات پرداخت نشده طلبکاریم اما مطابق با ماده ۳۶ قانون تامین اجتماعی این وظیفه کارفرماست که حق بیمه را از مزد کسر و به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز کند. همچنین عدم تمدید اعتبار درمانی، برای تعدادی از کارگران و خانوادههایشان که در بیمارستانهای طرف قرارداد با تامین اجتماعی بستری هستند، مشکلاتی ایجاد کرده است.
کارگران شهرداری ایلام پیشتر نیز نسبت به وضعیت کاری و حقوقهای معوقه دست به اعتراض زده بودند.
اغلب کارگران شهرداری قراردادی هستند و پیمانکاران در قراردادهای موقت در برابر دستمزد اندک آنها را به خشنترین شکل استثمار میکنند.
در شهریورماه ۱۴۰۲ یک کارگر بخش خدمات شهری شهرداری ایلام به دلیل تاخیر سه ماهه در پرداخت دستمزدها خودکشی کرد.
در استان ایلام چهارم مرداد ماه سال گذشته نیز حیدر محسنی، کارگر اخراج شده از پتروشیمی چوار ایلام خودکشی کرد. او چهارمین کارگر اخراجی پتروشیمی ایلام بود که از زمستان ۱۴۰۱ به زندگی خود پایان داد.
مرکز آمار جمهوری اسلامی نرخ بیکاری بهار ۱۴۰۲ در استان ایلام را ۶٬۸ درصد اعلام کرده است. این شاخص اما هنگامی که در کنار نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال قرار میگیرد وضعیت اسفناک اشتغال در این استان را نشان میدهد. شاخص مشارکت اقتصادی این استان ۳۲٬۸ درصد و نسبت اشتغال در آن ۳۰٬۸ است که به معنای بیکاری ۶۱٬۲ درصد جمعیت ایلام در بهار ۱۴۰۲ است.
بیکاری گسترده چهره فقر را در استان ایلام عریانتر و خشنتر کرده است. در سال ۱۳۹۷ استاندار وقت ایلام گفته بود از جمعیت ۶۰۰ هزار نفری استان، ۱۰۰ هزار نفر تحت پوشش یا در صف دریافت خدمات کمیته امداد، و سازمان بهزیستی هستند.