وریشه مرادی و پخشان عزیزی، دو زن فعال کُرد را ۲۳۵ روز است بلاتکلیف حبس کرده‌اند

بخش حقوق

ادامه پرونده‌سازی دستگاه‌های امنیتی برای فعالان زن و نیز بلاتکلیفی از وضعیت زنان زندانی به منظور تحت فشار گذاشتن زندانی و خانواده‌های آن‌ها از سوی نیروهای امنیتی حکومت ایران در سال‌های اخیر به رویه‌ای رایج درآمده است.

یکی از زنان زندانی کُرد که نیروهای حکومت ایران او را مدت‌هاست در زندان، در وضعیت بلاتکلیفی قرار داده‌اند، وریشه مرادی است. وریشه مرادی، فعال و زندانی سیاسی کُرد علی‌رغم گذشت ۲۳۵ روز از زمان دستگیری، کماکان در زندان اوین در بازداشت و بلاتکلیفی به‌سر می‌برد.

در همین ارتباط یک منبع آگاه به هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر گفت که باوجود این‌که پرونده او به ظن «عضویت در یکی از گروه های اپوزیسیون از بابت اتهام بغی» به شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی ارجاع شده، اما تاکنون دادگاهی برای او برگزار نشده است.

وریشه مرادی، عضو جامعه زنان آزاد شرق کردستان (کژار) با اتهام «بغی» از سوی بازپرس شعبه پنج دادسرای عمومی و انقلاب تهران مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است. اتهامی که نگرانی‌ها از احتمال صدور حکم سنگین برای او را افزایش داده است.
پیش از این نیز شبکه حقوق بشر کردستان گزارش کرده بود که طی این مدت وریشه مرادی دو بار در شعبه پنج بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب تهران حاضر و به اتهام «بغی» از طریق عضویت در حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است.

وریشه مرادی بیش از پنج ماه در سلول‌های انفرادی بازداشتگاه‌های اداره اطلاعات سنندج و ۲۰۹ زندان اوین در تهران تحت فشار برای انجام اعترافات اجباری بود.
هم‌چنین به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، او از زمان بازداشت تا پایان مراحل بازپرسی از حق داشتن وکیل محروم بوده و تنها پس از صدور کیفرخواست موفق به تماس با وکیل شده است.

وریشه مرادی، اهل سنندج، دهم مرداد ۱۴۰۲ به دست مأموران امنیتی بازداشت شد. او را از آن زمان بدون اینکه حق دسترسی به وکیل و ملاقات داشته باشد، در بازداشتگاه‌های دو زندان سنندج و اوین تهران حبس کرده‌اند.

وبسایت «بی‌تاوان» استان آذربایجان غربی که با حمایت نهادهای امنیتی به تبلیغ و انتشار اخبار کذب علیه گروه‌های کرد در ایران و ترکیه می‌پردازد آبان ۱۴۰۲، سه ماه پس از بازداشت مرادی، خبر بازداشت او و دو تن دیگر را بدون اعلام زمان دستگیری منتشر کرد و مدعی شد که آنها در درگیری با نیروهای نظامی جمهوری اسلامی در بانه «به دام افتاده‌اند». این خبر را هم پژاک و هم کژار تکذیب کردند.

پخشان عزیزی، فعال زن کُرد و زندانی سیاسی سابق یکی دیگر از زندانیان سیاسی زن است که با وجود گذشت حدود هشت ماه از زمان دستگیری هم‌چنان در بند زنان زندان اوین به صورت بلاتکلیف به‌سر می‌برد.

پرونده این زندانی سیاسی کُرد با صدور کیفرخواست از بابت اتهام «عضویت در جمعیت‌های معارض کشور» به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی افشاری ارجاع شده است، اما تاکنون هیچ دادگاهی برای او تشکیل نشده است.

پخشان عزیزی، اهل مهاباد، ۱۳ مرداد ۱۴۰۲، از سوی نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد.

پخشان عزیزی، فعال کُرد را مدت‌ها از حق دسترسی به وکیل و امکان ملاقات با خانواده خود محروم کردند و او را در نهایت پس از چهار ماه بازجویی در تاریخ ۲۰ آذر ۱۴۰۲، به بند زنان زندان اوین انتقال دادند.

شبکه حقوق بشر کردستان نیز در آن زمان گزارش کرد که پخشان عزیزی را برای انجام اعترافات اجباری به «عضویت در گرو‌‌ه‌های اپوزیسیون» از سوی بازجویان امنیتی مورد شکنجه جسمی و روحی قرار داده‌اند.

پخشان عزیزی در اعتراض به شکنجه و فشار بازجویان برای پذیرش این اتهام و انجام اعترافات تلویزیونی به مدت چند روز دست به اعتصاب غذا زد و با رد کلیه اتهام‌های مطرح شده، اعلام کرده که به مدت چندین سال به عنوان مددکار اجتماعی و مترجم در مناطق جنگ زده در کردستان سوریه فعالیت داشته است.

پخشان عزیزی، فارغ‌التحصیل مددکاری اجتماعی از دانشگاه علامه طباطبایی تهران، پیش از این نیز سابقه بازداشت داشته است.
پخشان عزیزی برای اولین بار ۲۵ آبان ۸۸ در گردهمایی اعتراضی دانشجويان کُرد دانشگاه تهران عليه اعدام‌های سياسی در کردستان، به دست مأموران امنیتی بازداشت شد. این فعال کُرد پس از چهار ماه بازداشت با قرار وثیقه آزاد و پس از مدتی از ایران خارج شد و طی سال‌های اخیر در اقلیم کردستان عراق اقامت داشت.

0 FacebookTwitterPinterestEmail

پیام بگذارید

پیام

گالری

ما را دنبال کنید! ​

تماس

  Copyright © 2023, All Rights Reserved Payaam.net