بخش سیاست
همزمان با سکوت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در موضوع حمله موشکی و پهپادی روز سهشنبه، ۲۶ دی ماه از خاک ایران به خاک پاکستان، وزارت خارجه پاکستان در واکنش، این حملات را «نقض حریم هوای» پاکستان خواند و آن را محکوم کرد.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که در این حملات، دستکم دو کودک کشته و سه کودک هم زخمی شدهاند.
یک منبع مطلع که نامش فاش نشد هم به «حالوش» گفت: عصر سهشنبه ۲۶ دی «دستکم شش فروند پهپاد انتحاری سپاه پاسداران همزمان با چند موشک به منازل مسکونی تعدادی از اعضای گروه مسلح جیش العدل واقع در شهرستان پنجگور حمله کردند».
به گفته این منبع مطلع منزل کریمداد درکشیده، از اعضای مسلح گروه جیشالعدل از جمله خانههایی است که هدف حمله قرار گرفت. دو تن از اعضای خانواده او کشته و سه تن دیگر مصدوم شدند.
«حالوش» هویت دو کودک کشته شده را حمیرا درکشیده، دو ساله و سلمان درکشیده، چهار ساله فرزندان کریمداد درکشیده اعلام کرد. اسما درکشیده، ۱۷ ساله یکی دیگر از فرزندان رحمان درکشیده، جمیله درکشیده، همسر و لالوکان بشکوفه، ۱۹ ساله، عروس این عضو جیشالعدل هم در این حمله مصدوم شدهاند.
خبرگزاری رویترز بهنقل از وزارت خارجه پاکستان نوشت که این حملات میتوانند «عواقبی جدی بههمراه بیاورند» و «به کل غیرقابلقبول» هستند. وزارت خارجه ایران اما به سوالات این خبرگزاری در ارتباط با این حمله پاسخی نداده است.
تنها یک روز پیش از این حملات، سپاه پاسداران کردستان عراق و منطقه ادلب در سوریه را هدف حملات موشکی خود قرار داد. در زمان این حملات، سپاه سه بیانیه رسمی منتشر کرد اما با گذر ساعتها از حمله به پاکستان، سپاه صحبتی از این بمباران موشکی به میان نیاورده است. در این فاصله، دولت عراق سفیر خود را بدنبال این حملات از تهران فراخوانده است و خطاب به ایران گفت این حملات را به خاک خود محکوم میکند.
خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران نخستین رسانهای است که با گزارش «اختصاصی | مقرهای گروهگ جیش الظلم در پاکستان منهدم شد» نوشت منطقه کوه سبز در استان بلوچستان پاکستان هدف قرار گرفتهاند. تسنیم عمدا نام گروه جیش العدل را به اشتباه «جیش الظلم» خطاب کرده است.
جمهوری اسلامی، این گروه را تروریست معرفی میکند. جیش العدل در مقابل، سپاه پاسداران را گروهی تروریستی میخواند.
افزایش تنش پاکستان و ایران همزمان با ناپدیدی خبر ایرنا
خبرگزاری آشیوتید پرس نوشت که خبرگزاری ایرنا ابتدا خبر این حملات را منتشر و سپس آن را از فضای مجازی حذف کرده است. ارتش پاکستان به بمب اتمی مجهز است و این موضوع در خبرهای بینالمللی از جمله در این خبرگزاری، بازتاب یافته است.
آشیوتید پرس یادآوری کرد که نیروهای نظامی ایران در مرز دو کشور بارها با جیش العدل برخورد نظامی داشتهاند اما این نخستین مرتبه است که با استفاده از موشک و پهپاد، به خاک پاکستان برای هدف قرار دادن این گروه، حمله شده است.
این خبرگزاری به نقل از بیانیه سخنگوی وزارت خارجه پاکستان نوشت:
پاکستان نقض بیدلیل حریم هوایی خود توسط ایران را قویا محکوم میکند، این حمله به مرگ دو کودک بیگناه و جراحت سه دختر منجر شد. این حملات، نقض حاکمیت پاکستان، به کل غیرقابلقبول است و میتواند عواقبی جدی در پی داشته باشد.
در ادامه، وزارت خارجه پاکستان نوشته است:
پاکستان همواره گفته است که تروریسم، تهدید مشترک تمامی کشورهای منطقه است و [این موضوع] نیازمند اقدامهای هماهنگ شده است. این گونه عملهای یکجانبه با روابط حسن همجواری همخوانی ندارد و میتواند با جدیت اعتماد و اطمینان دو جانبه را تضعیف کند.
واکنش تند دولت عراق به حمله موشکی به کردستان عراق
این بیانیه تند در حالی علیه حمله سپاه پاسداران به خاک پاکستان منتشر میشود که ساعاتی پس از حملات سپاه به کردستان عراق در شامگاه ۲۵ دی ۱۴۰۲، دولت عراق سفیرش را از تهران فراخواند و همزمان سفیر ایران را احضار کرد تا ناخوشنودی بغداد نسبت به این حمله را اعلام کند.
دولت عراق در بیانهای رسمی گفت به شورای امنیت شکایت خواهد کرد:
دولت عراق این رفتار را تهاجم به حاکمیت عراق و امنیت مردم عراق، نقض اصول حسن همجواری و تعرض به امنیت منطقه میداند و تأکید میکند که تمامی اقدامات قانونی لازم در این راستا از جمله ارائه شکایت به شورای امنیت را اتخاذ خواهد کرد.
در حملات سپاه به کردستان عراق، دستکم چهار شهروند غیرنظامی کشته و شش نفر دیگر زخمی شدند.
بهرغم واکنشهای تند عراق و پاکستان، مقامات سپاه پاسداران از حملات خود به عراق و سوریه، با افتخار سخن میگویند. از جمله امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه به تسنیم گفت:
در همین رابطه نقطهای در اقلیم کردستان عراق شناسایی شد که در ظاهر یک ویلا است اما همانطور که پس از حملات مشخص شد، یک دژ مستحکم بتنی بود که از این محل برای جاسوسی و هدایت عملیاتهای ویژه تروریستی استفاده میشد. البته این یکی از نقاط مورد استفاده دشمن بود و در صد روز گذشته این چهارمین مقر دشمن است که توسط عزیزان جبهه مقاومت و ما مورد اصابت قرار گرفته است.
واکنش جیش العدل: «حمله پهپادی به منازل تعدادی از مجاهدین»
بیانیهای که به نقل از جیش العدل در شبکههای اجتماعی منتشر شد، تایید کرد که سپاه «با استفاده از پهپادهای انتحاری و موشک به منازل تعدادی از مجادهین سازمان جیش العدل در کوههای مرزی بلوچستان» حمله کرده است. این گروه نوشت شش پهپاد در این حمله شرکت داشتهاند اما از تعداد موشکهای چیزی نگفت و تنها تاکید کرد خانههایی که در این حملات ویران شدهاند، محل اسکان کودکان و همسران اعضای این گروه بودهاند.
جیش العدل گفت در این حمله دو کودک خردسال کشته شدهاند، دو زن بههمراه یک دختر نوجوان دیگر هم «به شدت زخمی» شدهاند.
حمله موشکی و پهپادی به خاک پاکستان در حالی صورت گرفته است که همزمان نیروهای دریایی دو کشور در محدوده بندرعباس در حال برگزاری تمرین نظامی بودند.
جمهوری اسلامی در سالهای اخیر، به بهانه فعالیت گروههایی که آنها را «تکفیری» و «تروریستی» میخواند، شمار زیادی از فعالان و «مولوی»های بلوچ را بازداشت و به حبس طولانی مدت محکوم کرده است.
بلوچستان محرومترین منطقه جغرافیایی در ایران به شمار میرود. به روایت فعالان حقوق بلوچ حداقل صد هزار نفر در این منطقه از راه سوختبری امرارمعاش میکنند. نمایندگان این منطقه در مجلس شورای اسلامی هم گفتهاند که سه چهارم جمعیت شهرهای بلوچستان زیر خط فقر دارند.
در ماههای اخیر نیروهای مسلح مخالف جمهوری اسلامی به چند پاسگاه و پایگاه نظامی در منطقه حمله کردند. صبح ۲۶ دی فرماندار ایرانشهر از انفجار یک بمب صوتی در جاده ایرانشهر- سرباز خبر داد اما گفت که هیج خسارت مالی و جانی نداشته است. به فاصله کوتاهی جیشالعدل مسئولیت این اقدام را پذیرفت. جیش العدل پیش از این مسئولیت حمله ۲۰ دی به پاسگاه راسک را که موجب کشته شدن حداقل یک نظامی شد، برعهده گرفته بود.
درگیری میان گروههای مسلح مخالف حکومت و نظامیان ایران در بلوچستان پس از کشتار معترضان در هشتم مهر ۱۴۰۱و بازداشت گسترده فعالان بلوچ، تحت تاثیر بیثمر بودن مذاکره با نمایندگان دولتی افزایش یافته است. عبدالحمید اسماعیلزهی، عالیترین مقام مذهبی مسجد مکی حمله به پاسگاهها را محکوم کرده اما گفته که برخی گروهها وعدههای او را قبول ندارند و معتقدند که مذاکره با دولت بیثمر است.