بنا به تقویم سازمان ملل متحد همه ساله از 24 تا 30 اکتبر به عنوان هفته جهانی خلع سلاح مراسم هائی در زیان های جنگ برگزار میشود. این هفته در جلسه ویژه خلع سلاحِ مجمع عمومی سازمان ملل در سال 1978 تعیین گردید. هدف اولیه پنج عضو اصلی شورای امنیت، که خود دارنده زرادخانه هسته ای هستند، از تعیین این هفته و سازمان دادن سایر بنیادهای خلع سلاح، نظیر “معاهده سلاح های متعارف خاص سازمان ملل” جلوگیری از هسته ای شدن و قدرتگیری سایر دولت ها بود. در ضمن آنها علیرغم مبارزات و اعتراضات وسیعی که پس از بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی در ژاین توسط دولت آمریکا و نیز در دهه های پنجاه و شصت میلادی و در مقیاس توده ای علیه بمب اتم و برای نابودی آن در جریان بود، بر بستر جنگ سرد کمک کردند تا اسرائیل، کره شمالی، هند و پاکستان نیز به جرگه کشورهای دارای سلاح اتمی بپیوندند. اکنون دولت های صاحب سلاح هسته ای و در راس آنها امپریالیسم آمریکا با افزایش بودجه هسته ای این توان را یافته اند تا شرایط زندگی بر روی زمین را پنج بار به نابودی بکشانند.
هم اکنون که جنگ روسیه با اوکراین در جریان است روسیه و ناتو با تکیه بر و اشاره به سلاح ها و قدرت اتمی شروع به تهدید همدگیر کرده جهانیان را به شدت نگران نموده اند.
اما سران کشورها در مجامع عمومی سازمان ملل و پیشاپیش آنها دارندگان حق وتو و اسلحه هسته ای سلاح های شیمیائی، آتش زا (نظیر فسفر سفید)، مین ها، تله های انفجاری و دیگر ابزارهای مشابه، لیزرهای کور کننده و نظایر آنها را در پرتکل های گوناگون منع سلاح گنجانده، اما آنرا رعایت نمی کنند. امپریالیسم آمریکا وسیعا از بمب های آتش زا برای پاک کردن جنگل های ویتنام شمالیِ وقت، به بهانه از بین بردن پناهگاههای ویت کنگ ها استفاده کرده و ساکنان روستاهای ساکن در جنگل ها را کشتار، زخمی و یا آواره کرد. از سلاح شیمیائی نیز در جنگ ایران و عراق و در جنگ نظامیان حاکم در میانمار علیه مسلمانان وسیعا استفاده شده است.
اکنون که جنگ روسیه و ناتو در اوکراین ادامه داشته و دولت اسرائیل به نسل کشی در غزه شدت بخشیده؛ در شرایطی که آتش جنگ در میان رقبا در سودان و کشتار زنان و مردان بی دفاع و کودکان در جریان است هیچ کاری از دست سازمان ملل بر نمیآید. همزمان که امپریالیست های غربی دلایل سیاسی و اقتصادی مهمی برای تداوم جنگ در خاورمیانه و در پاکسازی مردم فلسطین و لبنان دارند، ابر شرکت ها و کارخانه های اسلحه سازیشان دارند پول پارو کرده و رشوه های کلان به سیاستمداران جنگ طلب می دهند. این چنین است که دنیا بیش از پیش در آستانهی یک جنگ بزرگ دیگر قرار گرفته، کشورهای مختلف به دنبال تقویت توان نظامی خود بوده و شرکتهای اسلحهسازی بیشتر مورد توجه قرار دارند. از زمان آغاز جنگ در اوکراین و پس از آن جنگ در غزه و احتمال یک جنگ منطقهای در خاورمیانه، تمایل کشورها برای تامین تسلیحات مختلف زیاد شده است. بر اساس یک گزارش جدید، از زمان حمله روسیه به اوکراین، هفت شرکت بزرگ اروپایی سازنده تسلیحات و همچنین کمپانیهای اسلحهسازی آمریکایی به سودهای قابل توجهی دست یافتهاند. ارزش بازار تولیدکنندگان اصلی تجهیزات نظامی در ایالات متحده آمریکا و اروپا در دو سال و نیم گذشته و در پی جنگهای اوکراین و غزه افزایش نجومی داشته است. یورونیوز گزارش داد: بر اساس مطالعهای که توسط موسسه مشاوره مالی و استراتژیک (اکیورسی) انجام شده عملکرد هفت شرکت اصلی آمریکا در این صنعت و همتایان اروپایی آنها از زمان آغاز جنگ اوکراین یعنی فوریه ۲۰۲۲ نزدیک ۶۰ درصد افزایش نشان میدهد.
هیچ معاهده و مراسمی توسط سازمان ملل قادر به کنترل جنگ های مذکور و گسترش آنها نیست. زیرا آنها در جهت تامین منافع کشورهای امپریالیستی و سرمایه داری بزرگ به راه افتاده که خودشان بر مقدرات سازمان ملل حاکمند. این جنگ ها حاصل بحران ساختاری سیستم سرمایه داری هستند و هیچ آرزوئی ظاهری یا واقعی از جانب سیاستمداران و متفکرین بورژوا برای داشتن جامعه ای بری از جنگ و مالامال از صلح در این نظام نمی تواند جامعه عمل بپوشد. این امر فقط وقتی عملی میشود که سیستم سرمایه داری، که جنگ همزاد آنست، بر افتاده باشد و حکومتی سوسیالیستی جای آنرا بگیرد.تنها کارگران و سوسیالیست های متشکل در یک حزب روش بین، منضبط و متکی به تئوری سوسیالیسم علمی قادرند از راه اقناع هژمونی اجتماعی پیدا کرده و طی یک انقلاب اجتماعی سیستم موجود را سرنگون و نظام سوسیالیستی را مستقر نمایند. در چنین جامعهای دیگر احتیاجی به اعلام توخالی هفته خلع سلاح در میان نخواهد بود.