بخش سیاست
راست افراطی در بریتانیا باز هم خشم و استیصال خود را بر سر مهاجران خالی میکند. طی هفتهای که گذشت، آنها در چندین شهر کوچک و بزرگ از جمله لندن، منچستر، هارتپول، آلدرشات و ساوتپورت تظاهرات خودجوش و سازمانیافته برگزار کردند؛ در روز روشن شعارهای نژادپرستانه علیه مهاجران سر دادند، ماشینهای پلیس را به آتش کشیدند و به مراکز سکونت پناهجویان و مساجد حمله کردند. بنا به گزارش گاردین، تا پنجشنبه ۱۱ مرداد / یکم اوت پلیس ۱۱۰ نفر را بازداشت کرده است و طی روزهای آتی ۱۹ تظاهرات با مضامین مهاجرستیزی و اسلامهراسی در سرتاسر بریتانیا برنامهریزی شده است، عمدتاً با فراخوانهایی نظیر «دیگر کافی است» و «از کودکانمان محافظت کنید».
تظاهرات راست افراطی بناست در این آخر هفته برگزار شود. پلیس بریتانیا بیرون مساجد و مراکز سکونت پناهجویان مأموران خود را مستقر کرده و خود را برای تظاهرات روزهای آتی آماده کردهاند. صدها مسجد در سرتاسر بریتانیا برنامههای خود را از پیش تعطیل کردهاند و از شرکتهای تأمین امنیت نظیر «امنیت مساجد» خواستهاند تا به کمک آنها بیایند. نیروهای مترقی و آنتیفاشیست در لیورپول و منچستر فراخوان به «ضدتظاهرات» علیه راست افراطی دادهاند. اما دعوا بر سر چیست؟
فیکنیوز راست افراطی در شبکههای اجتماعی؟
ماجرا از دوشنبه عصر ۸ مرداد/ ۲۹ ژوئیه در ساوتپورت در شمال غرب بریتانیا آغاز شد: مظنونی سه کودک را با چاقو میکشد و ۱۳ نفر را زخمی میکند که ۱۱ نفر از آنان کودک بودند. سه کودکی که قربانی این حمله شدند فقط شش، هفت، و ۹ سال سن داشتند. این حمله در یک مرکز فرهنگی-اجتماعی اتفاق افتاد که برای کودکان ۶ تا ۱۱ساله کلاس یوگا و کلاس رقص با تم تیلور سوییفت، خواننده زن آمریکایی، برگزار کرده بود. هویت مظنون در ابتدا روشن نبود اما بعد روشن شد که یک پسر نوجوان ۱۷ ساله متولد ولز (کشوری در بریتانیا) و از شهر کاردیف است. بریتانیا در شوک فرو رفت؛ غم و خسران عمومی از کشتار کودکان به فوران خشم و نفرت بدل شد.
راست افراطی فوراً از آب گلآلود ماهیگیری کرد و قبل از اینکه پلیس هویت دقیق مظنون را اعلام کند (یک نوجوان ۱۷ساله متولد بریتانیا) انگشت اتهام را بهسمت مهاجران و مسلمانان برد. روایتی که در شبکههای اجتماعی جا انداختند این بود که فرد مهاجم پناهجویی مسلمان است که با قایق به انگلستان آمده و سالها تحت تعقیب پلیس بوده است. راست افراطی، بهویژه ازطریق شبکه اکس (توئیتر سابق)، توانست برای خشم عمومی یک دلیل مشخص پیدا کند و نفرت یک جامعه را به سمت هدفی انضمامی کانالیزه کند.
یک حساب توئیتری منسوب به راست افراطی با نام «حمله به اروپا» (Europe Invasion) بعد از اعلام خبر در شبکه اکس / توئیتر بهدروغ نوشت این حمله منسوب به یک «مهاجرِ مسلمان» است، ادعایی کذب که مبنایی نداشت و بر اساس گزارشهای پلیس و دولت بریتانیا استوار نبود. این توئیت بهسرعت توسط دیگر حسابهای توئیتری بهاشتراک گذاشته شد و از آن زمان شش میلیون بیننده داشته است. توئیتهایی که به غلط فرد مظنون را مهاجر، مسلمان، یا خارجی معرفی میکردند، تا کنون در کل ۲۱ میلیون بیننده (impression) داشتهاند. بر اساس گزارش ۹ مرداد / ۳۰ ژوئیه گاردین، راست افراطی با یک برنامه ضدمهاجرتی و اسلامهراسی تلاش کرد تا از کشتار کودکان در جهت منافع سیاسی خود بهرهبرداری کند.
این خبر دروغ اما کافی بود تا هواداران فاشیسم را شبانه در ساوتپورت، شهری که این حمله رخ داده بود به خیابانها بکشاند، بیرونِ یک مسجد دست به تجمع بزنند و درنهایت به آن حمله کنند. خشم و نفرت به شهرهای دیگر هم کشیده شد. در منچستر و آلدرشات، فاشیستها به مراکز سکونت پناهجویان حمله کردند، آن هم با پلاکاردهایی که روی آن نوشته شده بود: «آنها را اخراج کنید، نه حمایت» و «هیچ خانهای نباید برای فرد غیرقانونی وجود داشته باشد». در لندن، هواداران راست افراطی شعار دادند: «بر بریتانیا حکمرانی کنید» و «از کودکانمان محافظت کنید». آنها همچنین شعار مرکزی حزب محافظهکار بریتانیا را تکرار کردند: «جلوی قایقها را بگیرید».
تنها اطلاعاتی که تاکنون پلیس از فرد مظنون منتشر کرده این است که او یک پسر ۱۷ ساله است که در کاردیف، پایتخت ولز، متولد شده و ساکن حومه ساوتپورت بوده است. گزارشهای زیادی منتشر شده است که ادعا دارند پدر و مادر مظنون اصالتاً از کشور رواندا در شرق آفریقا هستند. با این حال، همانطور که گاردین مینویسد:
هیچ شواهد و مدارکی دال بر اینکه فرد مهاجم پیرو یک دین خاص [اسلام] باشد وجود ندارد و هیچ انگیزه تروریستی تاکنون پیدا نشده است.
همچنین، پلیس عمدتاً بر وضعیت روانی و سلامت روان این نوجوان ۱۷ ساله متمرکز شده است.
برمبنای قوانین ولز و انگلستان، هویت بزهکاران زیر ۱۸ سال بنا به قانونی که در سال ۱۹۳۳ تصویب شده است میتواند نامشخص و گمنام باقی بماند. نام و هویت بزهکاران فقط توسط قاضی میتواند برملا شود و اگر بخواهد چنین شود این اتفاق معمولاً پس از اتمام روند قضایی رخ میدهد. نام مهاجم ۱۷ ساله در جریان حمله با چاقو، اکسل روداکوبانا، اکنون توسط یک قاضی برملا شده است، براساس این استدلال که آشکارنساختن نام او باعث میشود کسانی که قصد دارند اطلاعات غلط و فیکنیوز را در شبکههای اجتماعی ترویج دهند به کار خود بهراحتی ادامه دهند.
Ad placeholder
نقش اکس / توئیتر در ترویج مهاجرستیزی و اسلامهراسی
شبکه اکس / توئیتر، که سال ۲۰۲۲ از سوی ایلان ماسک خریداری شد، نقش مهمی در رویدادهای سیاسی بریتانیا بازی کرده است. ایلان ماسک صراحتاً در حساب توئیتری خود بارها و بارها از ترامپ و ایدئولوژی راست افراطی حمایت کرده است. او اخیراً در توئیتر خود از محرومساختن ترانسها بهعنوان اقلیتهای جنسیتی از بازیهای المپیک و اعلام او توسط ترامپ حمایت کرد.
ماسک همچنین حسابهای توئیتری فاشیستها را که پیشتر توسط توئیتر بسته شده بود از نو بازگشایی کرد و عملاً دست فاشیستها را برای ترویج اسلامهراسی، سکسیسم، کوئیر و مهاجرستیزی باز گذاشت.
تامی رابینسون، رهبر راست افراطی بریتانیا که نام حقیقی او استفان لنون است و پیشتر چندین بار به دلایل مختلف از جمله اسلامهراسی و مهاجرستیزی دستگیر شده و مدتی را در زندان بهسر برده، یکی از کسانی است که حساب توئیتریاش توسط ماسک بازگشایی شد. او اخیراً در جریان کشتهشدن سه کودک با چاقو و تظاهرات پس از آن در اکس نوشت که خشم و شورشهای ساوتپورت «قابل توجیه» است.
اندرو تایت، یک اینفلوئنسر سکسیست، یک نمونه دیگر از بازگشایی حسابهای راست افراطی است. او ادعا کرد که فرد مظنون یک «مهاجر غیرقانونی» است و به مردم بریتانیا هشدار داد تا از خواب غفلت «بیدار شوند».
نائلا اشرف، مدیر سازمان «علیه راسیسم در منچستر به پا خیز»، گفته است «با آن همه حمله به مهاجران، پناهجویان و مسلمانان در انتخابات اخیر» اصلاً تعجببرانگیز نیست که ما تظاهرات و نفرتپراکنی فاشیستها را در این سطح در حال مشاهده هستیم. او در ادامه گفت: «ما سالهاست که میبینیم مردم خشمگیناند و به حال خود رها شدهاند و افزایش هزینههای زندگی این مسئله را تشدید کرده است».
فرایندهای اجتماعی و سیاسی ریشهدار در بریتانیا، که به ساختارهای نابرابری اجتماعی در سرمایهداری معاصر جهانی شده مربوط است، بستری فراهم ساخته که در آن فاشیسم رشد کرده است. تهیساختن دموکراسی پارلمانی از هر شکلی از مشارکت عموم مردم در سرنوشت جمعی خود، سرکوب جنبشهای اجتماعی، ترویج مسلمانستیزی و مهاجرستیزی از سوی نیروهای راست، بیثباتکاری و بیکاری، بالاخص در شمالِ صنعتیزدایی شده بریتانیا، خصوصیسازی آموزش، بهداشت و خدمات عمومی و رفاهی، در کنار تورمی که محصول جنگ اوکراین و کووید-۱۹ بوده است همگی در رشد فاشیسم دخیلاند.
تحت چنین شرایطی، همانطور که مورد کشتار کودکان با چاقو نشان میدهد، فیکنیوزها قادرند اذهان عمومی خشمگین و مستأصل طبقه کارگر سفید را علیه شکنندهترین اقشار جامعه سازماندهی کنند.
Ad placeholder