روز سه شنبه ۱۹نوامبر، برابر با ۲۹آبان، ارتش اوکراین ۶ موشک دور برد ساخت آمریکا را به داخل خاک روسیه شلیک کرد. روز ۳۰ابان نیز گزارش شد که ارتش اوکراین با چند موشک دور برد “سایه طوفان” ساخته بریتانیا چند نقطه در داخل خاک روسیه را هدف قرار داده است. عکس العمل دولت روسیه در مقابل اقدامات نظامی اخیر اوکراین شدید بود. پوتین، رئیس جمهور، در همان روز دکترین هستهای بهروزشده روسیه را امضا کرد. این اقدام به معنی آن است که: اگر روسیه هدف حمله متعارفی قرار گیرد که با حمایت یک کشور مجهز به سلاح هستهای انجام شده باشد، ممکن است به فکر استفاده از سلاحهای هستهای باشد.
نیویورکتایمز در روز یکشنبه۲۷آبانبه نقل از مقامات آمریکایی نوشته بود که بایدن مجوز حمله به عمق خاک روسیه را با موشکهای آمریکایی را صادر کرده است این مجوز مربوط به استفاده از سلاحهایی است که به سامانههای موشکی تاکتیکی ارتش معروف هستند. بر اساس گزارشها، این موشکها قادر به هدفگیری دقیق بوده و رهگیری آنها نیز مشکل است. کاخ سفید این خبر را تایید و یا رد نکرده بود. اما به قول زلنسکی موشک ها خود سخن گفتند. مقامات نظامی روس ادعا کردند که ۵ موشک رهگیری شده و ششمی نقطه ایرا به آتشکشیده که به سرعت خاموش شد.
روزنامه فیگاروچاپ پاریسمدعی شد که کاربدستان صاحب اتوریته ی فرانسویو انگلیسی از تصمیم بایدن حمایت کرده و اجازه داده اند ارتش اوکراین موشکهای «اسکالپ» و «سایه طوفان» ساخت آن دو کشور را علیه روسیه به کار گیرد. همزمان«جوزف بورل»، مسئولسیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با این جمله که «پوتین حاضر به مذاکره نیست» ضمن حمایت از تصمیم بایدن گفت: «همیشه از حمله به عمق خاک روسیه حمایت کردهام.»ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در برابر اعلام کرد که «استفاده کییف از موشکهای دوربرد برای حمله به خاک روسیه به معنای مشارکت مستقیم آمریکا و متحدانش در درگیری با روسیه و تغییری اساسی در ماهیت و روند این جنگ است. پاسخ روسیه در چنین حالتی متوازن و کاملاً محسوس خواهد بود.»
به گزارش خبرگزاری تاس، ولادیمیر جباروف، معاون اول کمیته امور بینالملل مجلس اعلای روسیه روز یکشنبه گفت: «تصمیم واشنگتن برای اجازه دادن به اوکراین برای حمله به عمق جغرافیای روسیه با موشکهای دوربرد آمریکا میتواند به جنگ جهانی سوم منجر شود و پاسخی سریع دریافت خواهد کرد.»
تصمیم رئیس جمهور آمریکا، بعد از دو ماه بررسی و گفتگو اتخاذ شده است. نوشته اند که بایدن پیشاپیش دونالد ترامپ و نزدیکانش را نسبت به تصمیم کابینه اش مطلع نکرده بود. ترامپ در دوره مبارزات انتخاباتی وعده داده بود که جنگ اوکراین را طی ۲۴ ساعت به پایان خواهد رساند.او گفته بود آمریکا بودجه ای جهت کمک به اوکراین اختصاص نخواهد داد و از پیوستن آن کشور به ناتو جلوگیری خواهد کرد. در واقع سیاست ترامپ در دوره قبلی ریاست جمهوری نزدیک شدن به روسیه جهت دور کردن آن از چین بود، سیاستی که ظاهرا در دوره آینده نیز قصد پیگیری آنرا دارد.
روزنامه های چپ در آمریکا اقدام کاخ سفیددر بی خبر نگه داشتن ترامپ در دادن اجازه یاد شده به دولت اوکراین را بی سابقه خوانده و آنرا نشانه ای آشکار از شکاف در بین هیئت حاکمه ی آمریکا خواندند. اعضای کابینه بایدن معتقدند با توجه به پیشروی ارتش روسیه لازم است کمک ها به کییف افزایش یابد و نه اینکه کاهش یافته و یا متوقف شود. آنها معتقدند که طرفین جنگ در اوکراین به ناچار اختلافات خود را از طریق مذاکره حل خواهند کرد. در چنان شرایطی پشت دولت اوکراین باید به قدرت نظامی کشور گرم باشد. رسانه های نیروهای چپ و کمونیست در کنار بعضی از رسانه های لیبرال در آمریکا هشدار می دهند که سیاست کنونی کابینه بایدن و پیروان اروپائی آن راه را جهت برافروختن جنگ جهانی سوم هموار میکند. آنها نوشته اند که تعهدات ترامپ جهت پایان بخشیدن به جنگ اوکراین ترفندی انتخاباتی بوده و دولت آمریکا به عنوان عضوی از ناتو راهی جز تقویت اوکراین ندارد. بنابراین سرنوشت جنگ یا در میدان های نبرد تعیین خواهد شد و یا نیروی ضد جنگ کنونی باید چنان تقویت شود که بتواند توقف جنگ در اوکراین، غزه و لبنان را به دولت های متجاوز تحمیل کند. این اتفاقی است که در دهه هفتاد میلادی در عقب راندن نیروهای نظامی آمریکا در ویتنام شاهد آن بودیم.